Министрите на отбраната на САЩ и Германия Лойд Остин и Борис Писториус са провели преговори относно предаването на танкове Leopard 2 на Украйна.Страните обаче не са успели да постигнат съгласие, съобщава CNN.

Посочва се, че срещата на ръководителите на министерствата на отбраната на двете страни се е състояла в навечерието на срещата в Рамщайн, която ще се проведе днес в Германия и е посветена на оказването на военна подкрепа на Украйна.

Американски служители, запознати със ситуацията, свидетелстват, че проблемът с танковете все още не е решен преди срещата в петък и "би било странно, ако Германия промени решението си въпреки натиска от страна на Лойд Остин", пише CNN, цитирайки свои източници.

Въпреки че, според неназован източник, преди срещата между Остин и Писториус Вашингтон е бил "много оптимистичен и уверен, че ще постигнат напредък" по прехвърлянето на танкове.

Припомняме, че по-рано германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Берлин може да се съгласи на прехвърлянето на танкове Leopard 2 на Киев само ако Вашингтон на свой ред предостави своите Abrams.

Новият министър на отбраната на Германия Борис Писториус обаче е по-оптимистично настроен за това. Според него германските танкове могат да тръгнат към Украйна и преди американските.