В рамките на първите  за последните девет години междуправителствени консултации, лидерите на Германия и Испания се застъпиха за изграждането на газопровод, който да свързва Иберийското кралство с Франция през Пиринеите, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като уточнява, че съответното предложение се съдържа в проектодокумент от дискусиите в Ла Коруня.

По-късно по съоръжението ще се транспортира и водород, произведен с възобновяема енергия. Франция обаче засега се противопоставя на проекта, който според Берлин и Мадрид следва да бъде реализиран до средата на десетилетието.

Още преди консултациите канцлерът на ФРГ Олаф Шолц и испанският премиер Педро Санчес призоваха за реализацията на пиренейския тръбопровод. "Европейският съюз трябва да се свърже още по-тясно помежду си по отношение на енергийните доставки", каза Шолц в интервю за испанския вестник El Pais. "По-конкретно, свързването на Иберийския полуостров с европейската тръбопроводна мрежа би било много важна стъпка за всички нас, поради което насърчавам изграждането на Midcat".

На свой ред Санчес подчерта пред FAZ, че газопроводът е от съществено значение за европейската сигурност на доставките. "Това не е двустранен въпрос, той засяга целия ЕС, особено с оглед на войната в Украйна“.

Шолц пътува до Испания за правителствените консултации с половината служители в кабинета си. Осем от 16-те му министри, включително вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек ("Зелени“), министърът на финансите Кристиан Линднер (СвДП) и външният министър Аналена Бербок ("Зелени“), го придружаваха в нов транспортен самолет на Бундесвера. В началото на срещата Шолц беше приет с военни почести от испанския премиер на пристанището в Ла Коруня.

Това са първите правителствени консултации между двете страни от девет години. Освен правителствените ръководители, в подобни срещи винаги участват и по няколко министри от двете страни. Федералното правителство редовно провежда аналогични консултации със страни партньори като Израел, Индия и Италия. Преди това – до руската анексия на Крим през 2014 г. – такива консултации имаше и с правителството в Москва.

Планът за действие, който трябва да бъде утвърден на консултациите, обхваща почти всички области на управлението - от образованието и научните изследвания до икономиката, отбраната и сигурността. Частта за енергийното сътрудничество е от особено значение в момента, отбелязва изданието. Газопроводът Midcat, за който се застъпват Шолц и Санчес, трябва да минава от Барселона през Пиренеите до Южна Франция. В Испания тръбата е завършена на 106 километра южно от границата; във Франция трябва да се изградят около 120 километра. Проектът беше анулиран през 2017 г. поради липса на рентабилност.

Природният газ, който ще тече на север през тръбата, може да бъде получен от различни източници в Испания и Португалия, тъй като двете страни заедно имат общо седем терминала за втечнен природен газ. Има и два тръбопровода до доставчика на газ Алжир в Северна Африка.