Франция и Германия са близо до сключване на споразумение за стартиране на програмата за създаване на бъдещ авиационен комплекс от шесто поколение FCAS/SCAF (Future Combat Air System / Syst me de Combat A rien Futur), началото на която бе отложено поради разногласия между двете държави, съобшава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници.

Според изданието сделка между двете основни компании, участващи в проекта - Airbus и Dassault Aviation, може да бъде сключена "в следващите дни". Това ще позволи да се започне създаването на прототип на модел на самолет в рамките на системата FCAS/SCAF. В същото време главният изпълнителен директор на Dassault Aviation Ерик Трапиер смята, че първоначалният план за пускане на новия комплекс в експлоатация през 2040 г. ще трябва да бъде отложен и счита доставката му до 2050 г. за "по-реалистична“.

По-рано имаше разногласия между компаниите относно бъдещите права върху интелектуалната собственост и разпределението на труда в рамките на проекта.

FCAS е позициониран от своите създатели като европейски реактивен самолет от шесто поколение, предназначен за борба с дронове и оборудван с модерни комуникационни системи. Инициативата за разработването му е на Берлин и Париж, през 2019 г. към проекта се присъедини и Испания.