Германия и Франция подновиха призивите за по-тясно обединена Европа, която според тях трябва да се противопостави на "империалистическите амбиции“ на руския президент Владимир Путин и да укрепи "демократичните ценности“, които са в основата на ЕС, пише Bloomberg.

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж в неделя, за да отбележат 60-ата годишнина от подписването на Елисейския договор, който имаше за цел да запечата следвоенните отношения между двете страни.

Сега двамата лидери се опитват да се справят с последствията от войната в Украйна върху енергийната сигурност, социалната стабилност и икономиката на Европа. Париж и Берлин представляват ядрото на Европейския съюз, който се стреми да реформира икономика, която вече не може да разчита на евтин руски петрол или тесни линии за доставки, отбелязва агенцията.

"Днес ние се стремим рамо до рамо да укрепим суверенитета на Европа“, заяви Шолц по време на реч в Сорбоната в Париж. "Вече не става дума за избягване на война в нашия съюз, а за запазване и защита на нашия европейски мир и нашите ценности срещу центробежните сили в нашия съюз, но преди всичко срещу заплахите отвън.“

Макрон и Шолц обсъдиха и как ЕС трябва да отговори на Закона за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън, който включва около 500 милиарда долара нови разходи и данъчни облекчения за десетилетие. ЕС твърди, че законът, приет през 2022 г., несправедливо субсидира американски компании и заплаши да подаде жалба в Световната търговска организация заради закона.

Германия и Франция предупредиха, че европейските предприятия ще трябва да отприщят инвестиции в почти несравним мащаб, за да не изостанат от американските и китайските фирми, докато страните обновяват икономиките си, за да ги направят по-щадящи климата.

"Първото нещо е да се уверим, че ние като Европейски съюз няма да бъдем третирани по-зле от непосредствените съседи като Канада и Мексико, например – това не може да бъде прието“, подчерта Шолц на съвместна пресконференция с Макрон в Елисейския дворец, добавяйки, че САЩ са сигнализирали за "голямо разбиране“ по този въпрос. "В момента съм много уверен, че ще постигнем необходимото разбирателство през първата част на годината.“

Макрон добави: "Имаме истинско сближаване на отговорите, които даваме“.

Германия и Франция призоваха САЩ да коригират закона, за да дадат на европейските компании повече гъвкавост, за да се възползват от предлаганите кредити. Но длъжностни лица в ЕС стават скептични, че Вашингтон ще направи значими промени в плана за зелени инвестиции и са започнали да чертаят начини за защита на европейската индустрия.