Санкциите срещу Русия, Иран и Китай струват скъпо на германската икономика, пише журналистът Габор Щайнгарт в статия за изданието Focus. През 2022 г. само търговията на Германия с Русия е намаляла с повече от 10 млрд. евро. Междувременно САЩ оказват натиск върху Берлин, призовавайки за промяна на курса към Китай, с който Германия е изградила много близки търговски връзки.

Икономическите санкции се превърнаха в любим инструмент за затрудняване на борбата на други страни, за предотвратяване на разработването на ядрени оръжия или за задушаване на икономическия растеж на съперници, отбелязва Щайнгарт в статията си.

От март 2014 г. западните страни са въвели 12 747 различни наказателни мерки срещу Русия. Лидери по брой наложени антируски санкции са САЩ, Канада, Швейцария и Великобритания. Освен това държави като Иран и Китай също са обект на западни санкции. По-специално, САЩ наложиха визови ограничения и санкции срещу редица китайски служители, обвинявайки Пекин в потискане на уйгурите и други малцинства.

Политиката на санкции оказва по-голямо влияние върху германската външна търговия, отбелязва Щайнгарт. През 2021 г. обемът на търговията между Германия и Русия възлиза на 59,7 млрд. евро, а от януари до септември 2022 г. – на едва 41,7 млрд. евро. Търговията на Германия с Иран през 2022 г. възлиза на 1,5 млрд. евро. За сравнение, през 2010 г. надхвърли 4,7 млрд. евро.

Германия обаче рискува да понесе най-големи загуби от евентуални нарушения в търговията с Китай, пише авторът. Дори взаимният стокообмен между двете страни да падне само с 10%, в абсолютно изражение това ще означава загуба на десетки милиарди евро. Междувременно германското правителство е подложено на натиск от Вашингтон, който призовава Берлин да промени курса си към Китай.

Както отбелязва Щайнгарт, американците вече са свикнали да разширяват решенията си за санкции върху своите съюзници: това се нарича "режим на извънтериториални санкции“. При такъв режим на американските компании е забранено да правят бизнес с германски фирми, които не са се присъединили към санкциите на САЩ.