Германският вицеканцлер, министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек заяви, че икономическите загуби на страната през 2022 г. ще възлязат на 60 милиарда евро, а през 2023 г. - 100 милиарда в резултат на високите цени на енергията, съобщава Reuters в четвъртък.

Хабек обясни, че Германия е принудена да купува енергийни ресурси на скъпи цени. В същото време, според Reuters, страната трябва да използва пълноценно фискалната политика, за да подкрепи икономическата активност в Германия. В същото време ръководителят на германското министерство на икономиката подчерта, че канцлерът Олаф Шолц планира да сключи договори за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) за Германия по време на посещението си в ОАЕ през идните почивни дни.

Енергийната криза в Европейския съюз  се влоши в началото на юли, когато настъпиха първите прекъсвания на доставките на газ от Русия за редица страни от блока. След това Европейската комисия призова страните от ЕС да се подготвят проактивно за пълно спиране на доставките от Русия и да приведат в действие план за доброволно намаляване на потреблението на газ от всички държави от общността с 15% за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г.

Вестник Bild, позовавайки се на прогнозите на Германската жилищна асоциация, съобщи, че увеличението на цените на електроенергията в Германия ще бъде по-забележимо за потребителите през 2022 г., отколкото се смяташе досега. Асоциацията предложи допълнителните разходи за домакинствата, състоящи се от един човек, ще бъдат 2700 евро на година и 5000 евро за четирима.