През първото тримесечие на 2023 г. германският износ за бившите съветски републики се е увеличил значително, пише Der Spiegel. Например от януари до март доставките за Киргизстан са се увеличили с цели 949% (170 милиона евро) спрямо същия период на миналата година. Към Грузия - с 92%, към Казахстан - със 136%, Армения - 172%, Таджикистан - 154%. В същото време износът на германски стоки за Русия е намалял с 47%, отбелязва германското издание.

Експерти смятат, че по този начин тези страни заобикалят санкционния режим на Запада, въведен срещу Кремъл след избухването на войната в Украйна. Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан са в митническия съюз с Русия, така че всички стоки, които стигнат до тях, лесно могат да стигнат до големия им съсед. Износът на западни автомобили и авточасти е нараснал особено силно в Киргизстан. Говорим за увеличение от 4129% (84 милиона евро). Доставките на метални изделия, химически продукти и облекло също се увеличават с над 1000%, фабрично оборудване - със 752%.

През първото тримесечие на 2023 г. има и необичайно висок ръст на германския износ за Турция, а именно с 37%, тоест с почти 8 млрд.евро. В същото време като цяло германският износ се е увеличил само със 7,4%. ЕС и Турция са в митнически съюз, така че могат свободно да търгуват промишлени продукти. И тъй като Анкара не се е присъединила към западните санкции, тогава може да ги транспортира до Русия. "И това е почти невъзможно да се предотврати“, казват експертите. Същото се отнася и за вноса в Европа от Турция. Може да съдържа голямо количество руски суровини или компоненти.

В тази връзка германският финансов министър Кристиан Линднер обяви необходимостта от предприемане на допълнителни мерки, за да се предотврати заобикалянето на наказателните мерки на Запада. Има страни, които продължават да доставят продукти на Русия и се възползват от това, заяви той: "Това е недопустимо“. Ръководителят на финансовото ведомство призова да продължи да оказва натиск върху Кремъл: "Ние работим върху това“.