Навръх Великден (16 април) Германия е предала на Украйна втората от общо четирите обещани системи за противовъздушна отбрана Iris-T, съобщава изданието Der Spiegel, като пояснява, че освен самата система, военните на Киев са получили и 16 управляеми ракети.

Все още не е ясно кога останалите две системи IRIS-T ще бъдат доставени в Украйна, тъй като предстои производството им. Все пак обещанието е те да бъдат на разположение до началото на 2024 година, подчертават от редакцията.

Първата Iris-T бе предадена на Украйна през октомври миналата година, въпреки че самият Бундесвер все още не разполага със системата. Министерството на отбраната в Берлин планира покупката на осем такива системи. Проектът предстои да бъде внесен за одобрение от бюджетната комисия на Бундестага тази година.

"Всеки удар с нея е попадение, нито един не пропуска", увери кметът на Киев Виталий Кличко, като увери, че германската система за противовъздушна отбрана е спасила хиляди животи по време на въздушните удари по украинската столица.

Зенитните ракети, изстреляни от Iris-T са в състояние да поразяват цели на височина до 20 километра и на разстояние до 40 километра.