Управляващата коалиция на Германия е дълбоко разделена по въпроса дали да изпрати на Украйна своите мощни крилати ракети Taurus, пише европейската редакция на Politico.

Във вторник Мари-Агнес Щрак-Цимерман, член на Свободната демократическа партия (СвДП) и председател на комисията по отбрана на Бундестага, обяви, че ще подкрепи мярка на опозиционните християндемократи, която изрично призовава за изпращане на ракетите в Киев.

"Аз лично ще гласувам за предложението на парламентарната група на ХДС/ХСС на пленума тази седмица, тъй като то ще включва изрично искането за Taurus“, анонсира тя пред POLITICO.

Коалицията СвДП-Зелени-Социалдемократи представя резолюция за въоръжаване на Украйна, която призовава за "доставката на допълнителни необходими оръжейни системи с голям обсег и боеприпаси, за да може Украйна да извърши съобразени с международното право целенасочени атаки срещу стратегически важни цели дълбоко в тила на руския агресор“.

Способностите, споменати в резолюцията на коалицията, "могат да означават само крилати ракети Taurus. Въпреки това ГСДП не успя да ги спомене поименно", написа в X Щрак-Цимерман.

Ракетите имат обсег от около 500 километра и мощна бойна глава, която може да унищожи подсилени цели или ключова инфраструктура като мостове. Това е, което кара канцлера Олаф Шолц да блокира подобни инциативи заради притесненията от ескалация на конфликта с Русия и също така, че не е в крак с Вашингтон, който досега е изпратил само шепа от своите армейски балистични ракети MGM-140 Tactical Missile System.

Щрак-Цимерман отбеляза намерението си също да гласува за резолюцията, предложена от опозицията, по време на полет от Гърция във вторник сутрин с министъра на отбраната Борис Писториус.

Тя обвини "упоритостта на кабинета на канцлера" за липсата на позоваване на Taurus - "липсва му точно една дума" - в резолюцията на правителството.

Зелените също подкрепиха изпращането на Taurus в Украйна и депутатите от партията биха могли да се присъединят към Щарк-Цимерман в подкрепа на резолюцията на опозицията по-късно тази седмица.

Киев призовава за доставка на оръжия с по-голям обсег, за да може армията му да удари руските сили и инфраструктура, като по този начин подкопава способността на Русия да продължи да атакува по фронтовите линии.

Въпреки дебата за Taurus, Германия е далеч пред всички други европейски страни в изпращането на военна помощ на Украйна. От началото на войната Берлин е обещал 17,7 милиарда евро оръжия, на второ място след САЩ, според сайта за проследяване на поддръжката на Украйна на Килския институт.

"Украйна се бори за нашия мир, нашата свобода и нашето бъдеще в Европа", написа Щрак-Цимерман в X.