Германия е готова да изпрати изтребители за патрулиране на въздушното пространство на Полша след инцидента с падналата ракета в Пржеводов в източната част на страната. Това обяви говорителят Министерството на отбраната в Берлин Кристиан Тийл на пресконференция на кабинета на ФРГ.

"Като спешен отговор на събитията в Полша, ние ще предложим на Полша увеличаване на въздушните патрули от германски (изтребители) Eurofighter. Това може да стане още утре, стига Полша да пожелае. Изтребителите не трябва да бъдат пренасочвани за това, патрулите може да се провеждат от германски въздушни бази", поясни Тийл.

Берлин вече е в контакт с Варшава, а министърът на отбраната Кристин Ламбрехт ще се свърже и обсъди германската инициатива с полския си колега в рамките на деня, допълни говорителят.

Полските медии на 15 ноември вечерта съобщиха, че две ракети са паднали на територията на малко населено място в Люблинското воеводство на границата с Украйна, двама души са загинали. Министерството на външните работи на страната обяви, че падналата в Полша ракета е руско производство. Полският президент Анджей Дуда отбеляза, че Варшава не разполага с точна информация чии ракети са паднали на територията на страната.