В рамките на обиколката в страните от Персийския залив канцлерът на ФРГ Олаф Шолц успя да договори доставката на само един танкер с втечнен природен газ – от Обединените арабски емирства, отбелязва Bloomberg, като допълва, че между Берлин и Абу Даби е постигнато необвързващо споразумение за допълнителни количества.

Товарът - 137 000 кубически метра - ще бъде доставен от Abu Dhabi National Oil Co. на германската компания за енергийни услуги RWE AG до началото на 2023 г. Арабска компания подписа меморандум за разбирателство за извършване на повече доставки през следващата година. Последвалото пътуване на Шолц до Катар не доведе до подписването на още сделки за стратегическата суровина.

Осигуряването на допълнителни доставки е от решаващо значение за Германия, след като Кремъл затвори ключовия тръбопровод "Северен поток 1“.  Длъжностни лица се опасяват от прекъсвания в електрозахранването и нормирането на тока през настъпващата зима, а икономиката се движи към рецесия. Сделката, обявена в неделя, показва колко трудно ще бъде за страната да получи допълнителни количества природен газ в краткосрочен план.

Ден по-рано Шолц посети Саудитска Арабия, където се срещна с престолонаследника за разговори, които се фокусираха върху бъдещото сътрудничество и вноса на водород. Тези проблеми имат по-голямо значение за дългосрочната сигурност, обяснява агенцията.

След ОАЕ Шолц пътува до Катар. От месеци Берлин и Доха обсъждат доставките на ВПГ, като Германия не е склонна да се ангажира с дългосрочни договори на прекалено високи цени.

Шолц излезе с изявление след срещата в Катар, в което не спомена никакви споразумения за доставки. Министърът на енергетиката на Катар на свой ред заяви, че преговорите с RWE и Uniper SE за дългосрочни договори продължават.

Съгласно условията на сделката с ADNOC, ВПГ ще бъде доставен до плаващия терминал на RWE в Брюнсбютел близо до Хамбург след края на декември. Германия изгражда плаващи терминали за внос на ВПГ и се очаква някои съоръжения да бъдат готови още тази зима.

ADNOC също се споразумя с дистрибутора на горива Wilhelm Hoyer GmbH & Co. KG да доставя до 250 000 тона дизел на месец през 2023 г., според държавната новинарска агенция на ОАЕ WAM. Енергийната компания направи първата директна доставка на дизел за Германия през септември.

Отделно базираната в Абу Даби Masdar ще търси повече възможности в Северна Европа и района на Балтийско море в Германия, за да увеличи производството на възобновяема енергия до 10 гигавата до 2030 г., според WAM.