Германската икономика може да се свие със 7,9% през следващата година в случай на необичайно студена зима и въвеждане на нормиране на газа в промишлеността, прогнозират водещите икономически институти в страната, пише Financial Times.

В съвместната прогноза на институтите се казва, че през следващата година Германия ще изпадне в рецесия, като брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,4%, преди да се върне към растеж през 2024 г.

Но в един от своите "рискови сценарии" те прогнозират, че БВП потенциално може да се свие със 7,9 % през 2023 г., ако зимата е по-сурова от обичайното и хората се затруднят да намалят потреблението на енергия.

"Ако имаме много по-студена зима, потреблението на газ ще нарасне значително, което ще увеличи вероятността от недостиг на газ", каза Торстен Шмидт от Института за икономически изследвания "Лайбниц". "Това ще окаже по-голямо въздействие върху БВП, отколкото сме заложили в нашата прогноза".

Решението на Русия да прекрати доставките на газ за Европа след нахлуването си в Украйна потопи Германия в най-тежката енергийна криза след Втората световна война. Рязкото покачване на цените на газа принуди много компании да намалят производството си или дори да спрат изцяло работа, а частните домакинства се подготвят за огромно увеличение на сметките за отопление.

Според водещите икономически институти съществува "повишен риск" Германия да бъде принудена да нормира газа за промишлените потребители, като студената зима ще доведе до недостиг. Това би могло да се избегне, ако потреблението на газ бъде намалено с 20 %, а вносът - особено чрез новите терминали, които се изграждат за преработка на втечнен природен газ - бъде увеличен.

Но ако страната не успее да ограничи в достатъчна степен потреблението на газ, институтите предупреждават за "сериозни последици за икономическата активност" и "масивен спад" на БВП в началото на 2023 и 2024 г.

Прогнозата е изготвена от Института Ifo в Мюнхен, Института за световна икономика в Кил, Института за икономически изследвания в Хале, както и от института "Лайбниц". Според експертите БВП на Германия ще нарасне с 1,4% през тази година, ще се свие с 0,4% през 2023 г. и ще нарасне с 1,9% през 2024 г.

Прогнозата бележи радикална низходяща ревизия на пролетната прогноза на институтите, когато те предвиждаха растеж от 2,7 % през тази година и 3,1 % през 2023 г. "Тази ревизия отразява главно мащабите на енергийната криза", заявиха те, като добавиха, че стойността на продукцията през 2022 г. и 2023 г. ще бъде със 160 млрд. евро по-ниска от очакваната през пролетта.

Шмид заяви, че частните домакинства понасят основната тежест на по-високите цени на енергията и са изправени пред "огромна загуба на покупателна способност", която ще се влоши "през следващата година". За разлика от тях повечето компании успяват да се справят с енергийната криза.

С понижаването на температурите в Германия потреблението на газ от домакинствата и предприятията рязко се е увеличило през последната седмица и е достигнало 14,5 % над средната стойност за последните четири години, съобщи в четвъртък федералната агенция за мрежите. Клаус Мюлер, ръководител на агенцията, заяви, че промяната е "много отрезвяваща", като същевременно добави, че това е само "моментна снимка", която може бързо да се промени.

Един от признаците на оптимизъм е германският пазар на труда, който според институтите има "стабилизиращ ефект". Недостигът на квалифицирани работници означава, че компаниите се стремят да запазят съществуващия персонал, "така че заетостта вероятно ще намалее леко само временно".

Институтите заявиха, че инфлацията ще се повиши до 8,8% през следващата година, което е малко по-високо от тазгодишното ниво от 8,4%, въпреки че ще намалее до 2,2% през 2024 г.

Очаква се инфлацията в Германия да се повиши от 8,8 % през август и да достигне 10 % през септември, като повишението се дължи на изтичането на срока на действие на временните мерки за смекчаване на въздействието на високите цени, като например намаляването на акциза върху горивата и субсидирания месечен билет за влак на стойност 9 евро.

За първи път от 1951 г. насам инфлацията на потребителските цени в Германия ще достигне двуцифрено равнище.