Само 35% от германците вярват, че 2023 година ще бъде щастлива, отбелязва изданието Das Handelsblatt, позовавайки се на социологическо проучване на института за изследване на общественото мнение Ipsos. Повечето очакват новата година с тревога, като причините за това са войната в Украйна и последиците от нея.

От редакцията припомнят, че за сравнение през 2021 г. делът на оптимистите е бил 53%, а през 2020 г. - 56%.

В същото време резултатите от подобно проучване, проведено от Хамбургската фондация за бъдещи изследвания, показват, че 64% от германците очакват 2023 г. с тревога, пише Das Handelsblatt. Според експертите на фонда преди десет години тази цифра е била два пъти по-ниска.

Освен това мнозинството германци оценяват негативно изминалата година: 61% от анкетираните я определят като "най-лошата година от дълго време“. Според изследователя Хорст Опашовски украинската криза и нейните икономически последици влияят силно на психическото състояние на хората. Опашовски отбелязва още, че 90% от германците са разтревожени от нарастващата пропаст между богати и бедни.

Що се отнася до възрастовото разделение, най-високо ниво на тревожност се наблюдава сред гражданите на 55 и повече години, пише Das Handelsblatt. Преобладаването на оптимистите е регистрирано само във възрастовата група от 14 до 24 години. Както отбелязва Опашовски, много германци възлагат надежди на държавата, но самите те са готови да предприемат лични мерки: 70% от анкетираните казват, че през следващата година ще бъдат по-икономични и ще намалят потреблението си.