Стана ясно, че Герхард Шрьодер, бившият германски лидер, дискредитиран заради неуспеха си да разобличи приятелството и бизнес връзките си с руския президент Владимир Путин, е бил почетен гост на прием, организиран от руското посолство в Берлин, за отбелязват "Деня на победата“ или ролята на съветската Червена армия в завладяването на нацистка Германия през 1945 г., пише британският The Guardian.

Съобщава се, че Шрьодер и съпругата му Со-йон Шрьодер Ким са били рамо до рамо с Егон Кренц, последният комунистически лидер на Източна Германия (ГДР). Кренцлерът е принуден да подаде оставка, когато Берлинската стена пада, а по-късно е осъден на шест и половина години затвор за ролята си в престъпленията на комунистическия режим, по-специално разстрели на хора, опитващи се да избягат от ГДР, припомня медията.

Сред другите гости са били ръководството на партията "Алтернатива за Германия"  и високопоставени членове на лявата партия Die Linke. Според доклади на гостите са сервирали шампанско и хайвер.

The Guardian пише, че Шрьодер, който е канцлер от 1998 г. до 2005 г., е бил  защитник на газопровода "Северен поток" по време на управлението си. "Оттогава той играе роли в компаниите "Роснефт" и "Газпром", от които вече официално се е отказал".

След оставката му от борда на директорите на Роснефт поради опасения за санкциите на ЕС, той е забелязан в Москва преди година от немски репортер, на когото е заявил: "Няколко дни съм на почивка в Москва – това е красив град".