Прогнозите за космическото време издадоха предупреждение за геомагнитната буря в понеделник, като заявяват, че изблик на плазма от слънчево изригване може да попречи на радиопредаванията на Земята. Може също така да предизвика впечатляващо сияние (аурора), пише Associated Press.

Няма причина обществеността да се тревожи, според предупреждението, издадено от Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA в Боулдър, Колорадо.

Бурята може да прекъсне високочестотни радиопредаване, като например от самолети, които се опитват да комуникират с отдалечени контролни кули. Повечето търговски самолети могат да използват сателитно предаване като резервен канал, казва Джонатан Лаш, прогнозист в центъра.

Сателитните оператори може да имат проблеми с проследяването на своите космически кораби, а през електрическите мрежи може да премине "индуциран ток“, но нищо, с което не могат да се справят, заяви той.

"За широката публика, ако имате ясно небе през нощта и сте на по-високи географски ширини, това би било чудесна възможност да видите небето да свети“, казва Лаш.

На всеки 11 години магнитното поле на слънцето се обръща, което означава, че неговите северни и южни полюси сменят позициите си. Слънчевата активност се променя по време на този цикъл и сега е близо до най-активната, наречена слънчев максимум.

По време на такива времена геомагнитни бури от типа, който пристигна в неделя, могат да ударят Земята няколко пъти в годината, заяви Лаш. По време на слънчевия минимум може да изминат няколко години между бурите.

През декември най-голямото слънчево изригване от години прекъсна радиокомуникациите.