Руските войски са подновили настъпателните операции в югоизточната част на Харковска област, става ясно от сводка на Генералния щаб на Украйна, цитирана от руското електронно издание "Военное обозрение“.

Според подадената от украинското командване информация, руските въоръжени сили са възобновили настъплението към Барвенково. В продължение на няколко месеца украинските войски се опитваха да превърнат този град в своеобразна крепост, за да попречат на руската армия да разшири фронта на настъплението към Славянск, който може да се окаже отрязан от най-удобните пътища за снабдяване, а също и да задържат настъплението югоизточно от Харков.

Украинският доклад дава информация, че руските войски напредват към Нова Дмитровка от страната на село Сулиговка, а от страната на Барбашовка - към Карнауховка.

В същото време украинският Генерален щаб не съобщава нищо за междинния резултат от тези настъпателни действия на ВС на РФ на Барвенковското направление. Този факт привлича особено внимание поради факта, че обикновено украинското командване, когато коментира настъпленията на руската армия, заявява или "врагът е отхвърлен назад“, или "частичен успех“. По този случай Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна запазва мълчание.

Барвенково в посоченото направление е в много отношения ключова звено в отбранителната линия на въоръжените сили на Украйна. Именно в района на това населено място украинските войски се опитват да попречат на руснаците да напреднат не само към Славянск и Краматорск, но и да тръгнат в посока Павлодар. В тази връзка битката за контрола над град Барвенково е решаващо значение за развитието на военните действо от Харков до славяно-краматорската агломерация с възможност за достъп до района на град Днепър.

Превод и редакция: Иван Христов