Русия използва тактика "амеба“ в Украйна. Поради липса на сила за всеобхватен пробив, по-малки сили тестват вражеските защити по цялата фронтова линия, надявайки се да намерят пролука. До такава констатация стигна началникът на Генералния щаб на Силите за отбрана на Естония генерал-майор Ено Митс, цитиран от ERR.

Русия засили атаките срещу Харков, а някои в руските социални мрежи настояват той да бъде заличен от картата.

Мотс смята, че е чудо, че градът все още устоява, тъй като се намира недалеч от мястото, където се води войната. Генералът го определи като опит на Русия да разшири фронтовата линия и да принуди Украйна да разреди защитата си.

"Руснаците използват това, което можем да наречем тактика на амебата. Дали съзнателно или не, но им липсва силата за голям пробив, което ги принуждава да изпробват линиите навсякъде, без да зачитат живота на своите войници и техните машини, надявайки се, че може да получат възможност. Това е техният начин на действие не само на бойното поле, но и в световен мащаб, бихме могли да кажем", обясни той.

Генералът добави, че докато Русия може да бомбардира Харков, тя няма сили да превземе града.

"Може да си пробият път през града веднъж, но задържането му изисква много повече войски. И това е, което липсва на руснаците днес. Въпреки че можем да видим, че Русия създава повече войски за себе си – факт е, че има повече войски в Украйна днес, отколкото преди две години – тяхното ниво на обучение и командване е ниско, някъде около нивото на отряд-рота През последните седмици се опитваха да комбинират бронирани атаки на ниво рота, но видяхме само няколко такива опити“, заяви той.

Според него Русия се опитва да измори Украйна и Запада. "Бих посочил ясно, че целта не е просто да се унищожи волята на украинците да се защитават, тя е да се предизвика фрагментация на Запада, тъй като възстановяването на Украйна ще изисква много ресурси, докато ресурсите вече се харчат за войната. Създаването на такива дилеми нарушава снабдяването на Украйна и може да доведе до неуспехи, когато западната дейност е напълно спряна на три части: западните страни трябва да развият собствена отбрана, те трябва да се уверят, че плановете на НАТО са работещи и те също трябва да подкрепят Украйна. Съединява се в едно значително главоболие. Политическите решения са трудни", заяви генералът.