Към края на 2022 г. Украинските сили за отбрана са освободили 40% от териториите на Украйна, окупирани от Русия след началото на военната интервенция на 24 февруари. Това заяви в коментар пред Укринформ заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна бригаден генерал Олексий Громов.

"Въоръжените сили на Украйна и други формирования на отбранителните сили освободиха 40% от териториите, окупирани след 24 февруари. Освобождаването на десния бряг на Херсонска област доведе общата площ на деокупираните територии до почти 40 хиляди квадратни километра. Само през есента по време на настъпателната операция в Харковска област бяха освободени 12 хиляди квадратни километра и около 500 населени места, а по време на настъпателната операция в Херсонска посока бяха освободени около 6 хиляди квадратни километра и повече от 200 населени места“, отбеляза Громов.

Той също така информира, че в Черниговска и Сумска области са възвърнати 14 000 кв.км, в северната част на района Киев - 7 хиляди квадратни км.

Бригадният генерал припомни, че с помощта на натрупващата се няколко месеца мощна настъпателна групировка на руските войски, те само частично са успели да постигнат целта в Донецкия оперативен район - временно да лиши Украйна от излаз на морето на Азов, за създаване на сухопътен коридор към временно окупирания Крим. В същото време постигането на господство във въздуха остава само декларация на противника, подчерта Громов.

Отговаряйки на въпрос за потенциала на руската армия през февруари, когато Русия нахлу в Украйна, Громов каза: "Към 23 февруари 2022 г. настъпателната групировка на противника надхвърли 127 000 военнослужещи, почти 1800 танка, 4900 бойни бронирани машини, повече от 1800 артилерийски системи, 830 реактивни системи за залпов охън. Около 440 бойни самолета и повече от 500 вертолета, 11 тактически групи от ракетни бригади (44 пускови установки) на оперативно-тактически ракети "Искандер“ бяха разположени в 400-километрова зона в близост до държавната граница на Украйна. Черноморският флот на Руската федерация, подсилен с десантни и артилерийски катери на Каспийската флотилия на Южния военен окръг и Балтийския флот, включваше 28 щурмови кораба (катери), шест щурмови подводници“.