Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново призова Конгреса на САЩ да одобри допълнителна военна помощ за Украйна, като подчерта, че забавянето на това решение има "реални последици“ на бойното поле. Административният ръководител на Северноатлантическия алианс говори за това днес, 3 април, преди срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, съобщава Reuters.

Според него по въпроса за предоставянето на военна помощ на Киев "е важно да се вземат решения по-бързо и това се отнася и за САЩ“.

"САЩ са най-големият съюзник и оказват най-голяма подкрепа. И фактът, че все още няма съгласие в Конгреса на САЩ за разширяване на тази подкрепа, има последствия. Това е една от причините, поради коqто украинците са принудени да пестят артилерийски боеприпаси, защо им е трудно да се противопоставят на руските сили, които ги превъзхождат“, заяви генералният секретар на НАТО.

Освен това Столтенберг разказа за своите срещи "през последните седмици“ със сенатори и членове на Камарата на представителите на САЩ, които "увериха, че има значително мнозинство в Конгреса в подкрепа на (помощта на Киев)“.

 "Така че въпросът сега е да превърнем това мнозинство в гласуване и твърдо решение. И се надявам това да стане възможно най-бързо“, добави той.

Одобрението от Конгреса на САЩ за повече от 60 милиарда долара помощ за Киев все още се блокира от републиканците в долната камара на законодателния орган. Белият Дом многократно е предупреждавал, че това значително ще навреди на военните усилия на Киев на бойното поле. Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, републиканецът Майк Джонсън, по-рано обяви, че пакетът от помощ за Украйна ще включва "някои важни нововъведения“, включително възможно предоставяне на заемна помощ.