В сегашното си състояние Въоръжените сили на Германия не са способни да защитят страната или съюзниците от НАТО, въпреки че това е належащ проблем, призна генералният инспектор на Бундесвера Карстен Бройер в интервю за неделното издание на националния ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

От много години Бундесверът участва в управлението на международни кризи (Балканите, Афганистан или Мали), казва Бройер. Но сега НАТО и германската национална отбрана "отново са в светлината на прожекторите“.

Като се има предвид мащабното превъоръжаване на руската армия, Бройер казва: "Трябва да свикнем с идеята, че един ден може да се наложи да водим отбранителна война и вече няма да имаме избор дали искаме да участваме в далечна мисия“.

Войските трябва да се подготвят за "технологични скокове“, обяснява той, като например използването на безпилотни самолети: "Виждаме продължаващото нарастващо значение на безпилотните самолети във всички области, от разузнаване до удари. Учим се от примера на Украйна“.