Появата на германски танкове Leopard-2A6 в Украйна ще създаде доста сериозна заплаха за руските войски, но тези машини също имат уязвими места. Това заяви пред ТАСС в четвъртък бившият началник на Главното бронетанково управление на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Сергей Маев.

"Най-уязвимите места на Leopard-2A6 са слабата защита на бордовете и горната полусфера“, посочи той.

Според него Leopard-2A6 е най-добрият танк в Европа, доставката на танкове от този тип е много сериозна заплаха и трябва да се търсят начини за справяне с тази много опасна машина.

Маев предположи, че на бойното поле Leopard-2A6 ще бъдат използвани в малки групи като ударно ядро ​​на атакуващите части. Генералът също така смята, че "те трябва да бъдат унищожени, доколкото е възможно, на далечни граници, при преминаване на границата на Украйна", а ако се позволи на тези танкове да се доближат до линията на съприкосновение на разстояние 3-5 км, тогава трябва стават основни цели за унищожаване от руските огневи средства, включително противотанкови ракети, изстрелвани от танкови оръдия.

Според Маев танковете Leopard-2A6 имат добри устройства за нощно виждане, така че трябва да бъдат блокирани по същия начин, както правят руските самолети, освобождавайки топлинни капани. Но що се отнася до слабо защитените бордове и горната полусфера, тези недостатъци трябва да се използват ефективно: да се използват баражиращи боеприпаси и да се нанася удар отгоре, смята той.

Друг недостатък на Леопард-2А6, според генерала, е тяхното голямо тегло, надвишаващо 60 тона, което може да затрудни използването им в условия извън пътя и това трябва да се вземе предвид при борбата с тях.

"Нито една бронирана машина, било то Leopard, Abrams или други западни танкове, няма да може да устои на едновременни високоточни удари на нашите артилерийски системи, реактивни системи за залпов огън, противотанкови ракетни системи, удари от фронтовата, армейската и далечната авиация, т.е. комплексни огневи поражения“, уверен е Маев.

На 25 януари САЩ обявиха намерението си да предадат 31 танка M1 Abrams на Киев. На свой ред германското правителство потвърди, че ще изпрати в Украйна 14 танка Leopard 2A6 от запасите на германските въоръжени сили и ще издаде разрешения за реекспорт на други страни. Министерствата на отбраната на Норвегия и Словакия също обявиха намерението си да изпратят танкове в Украйна. По-рано решение да предоставят на Киев танкове обявиха властите на Великобритания, Франция и Полша.