Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър заяви в интервю пред Радио "Свобода“, че поради забавянето на американската помощ за Украйна "рисковете растат ежедневно“.

"Разбира се, забавянето в получаването на Украйна от това, от което се нуждае, продължава да излага Украйна на повишен риск. Ние напълно разбираме ужаса на ситуацията и важността и спешността на нуждите от боеприпаси и други способности. И така, отново ще продължим да работим много тясно с нашия Конгрес. Рисковете растат всеки ден“, заяви Райдър.

Според генерала в борбата срещу руската инвазия "украинците са се показали като невероятно смели, безстрашни и иновативни бойци“. Войниците "продължават да държат линията по по-голямата част от фронтовата линия“, въпреки постигането на някои постепенни успехи на руснаците.

"Но сега продължаваме да виждаме как Украйна държи позицията си. Затова ще се съсредоточим върху подкрепата на Украйна и гарантирането, че Русия не може да завземе повече територия. И тогава, надяваме се, в бъдеще ще видим, че Украйна ще върне територията си", заяви Райдър.