Руски политик-ветеран и бивш командир от армията призова за репресии срещу прословутата частна военна компания "Вагнер“ на фона на нарасналото напрежение между собственика й Евгени Пригожин и руското военно ръководство, пише европейската редакция на Politico.

Виктор Соболев, бивш генерал-лейтенант от въоръжените сили, който сега е депутат от Комунистическата партия, нарече наемническата група "незаконно въоръжено формирование“ в изявление във вторник.

"Не е ясно къде [ЧВК "Вагнер“] е регистрирана и какво прави“, заяви Соболев. Той предупреди, че редовните войници, които преминат в нейните редици, могат да получат до 15 години затвор.

След това, във видео, което очевидно е заснето в разкъсваната от война източна Украйна, трима мъже, идентифициращи се като бойци на Вагнер, отвръщат на Соболев, обвинявайки го, че подкопава военните действия и заплашват "да го изнасилят на Червения площад“, пише Politico.

Москва възложи голяма част от боевете около украинския град Бахмут на "Вагнер“ през последните седмици. Основателят на групата, бизнесменът Евгений Пригожин, обвини висши генерали, че не са снабдили войските му в поредица от яростни атаки срещу висшето ръководство.

Washington Post съобщи в понеделник за изтекли документи, които разкриват, че Пригожин може да е предложил да даде информация за позициите на руската армия на Киев в замяна на украинско отстъпление от Бахмут.

"Конфликтът между Пригожин и руското министерство на отбраната изглежда ескалира“, заяви Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна.