В интервю за Deutsche Welle ръководителят на ситуационния център за Украйна към Министерството на отбраната на Германия генерал-майор Кристиан Фройдинг оцени настоящата ситуация на фронта в страната като "доста напрегната“.

По думите му руската армия е поела инициативата по суша и във въздуха, но въпреки това Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "демонстрират стабилна и стабилна защита“.

Фройдинг подчерта, че през последните седмици и месеци отбранителната тактика на украинците е станала "по-гъвкава, защитата е по-мобилна“.

"Това означава, че украинската армия е готова да отстъпи определено пространство в ограничен мащаб, за да запази собствените си сили и да се подготви отново за защита“, поясни генералът.

В същото време ВСУ "държат ситуацията под контрол дори по време на изтеглянето, което се извършва много организирано“, допълни Фройдинг.

В началото на февруари германският военен заяви, че Киев се нуждае от мобилизация, за да попълни загубите на бойното поле и да възстанови бойните части на ВСУ.