Войната в Украйна стигна до задънена улица, Русия не успя да постигне целите си, но въпреки всичко не е готова да седне на масата за преговори. Освен това руските войски претърпяха значителни загуби в хода на бойните действия, които продължават повече от две години. Това подчерта бившият председател на Обединения щаб на началник-щабовете генерал Марк Мили на среща в Принстънския университет, посветена на глобалните предизвикателства,  съобщава Voice of America (VOA).

Според Мили, когато нито една страна във войната не може да постигне военните си цели, са необходими преговори, но Русия не е показала желание да влезе в такива, а самият Владимир Путин – по думите му - "не е надежден партньор за преговори“.

"Малко вероятно е някой да успее да постигне политическо решение с военни средства. И двете страни трябва да осъзнаят това и да намерят алтернативен метод за решаване на политическия проблем – преговорите. Но трябва да бъдем реалисти – руснаците очевидно не са готови за преговори“, заяви Мили, като подчерта, че решението за водене на преговори ще зависи от Украйна.

Според него обаче няма чисто военно решение на войната в Украйна.

"Нито една от страните не е готова да преговаря и те ще продължат да се атакуват взаимно, освен ако на бойното поле не се случи нещо наистина непредсказуемо и неочаквано“, убеден е американският генерал.

Той също така смята, че Путин възнамерява да възроди "нещо като Руската империя, да създаде буферна зона по границите си, да унищожи НАТО и да го отдели от САЩ“.

Мили подчерта, че предоставянето на Украйна на достатъчно оръжия и издигането на украинската армия до ниво, при което да може изтласка 300 000 руски войници от своята територия, може да се окаже непостижима военна цел. По негови оценки числеността на руските сили на територията на Украйна в момента е около 200 000 войници.

"Трябва да продължим да подкрепяме Украйна, да предоставяме военна помощ и да предоставяме оръжие. Агресията не може да бъде възнаградена. Необходимо е Украйна да продължи борбата, необходимо е да се направи така, че Русия да не победи“, обобщи пенсионираният генерал.