Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили смята за непредсказуема реакцията на Русия на неуспехите, които продължава да изпитва на бойното поле в Украйна, предава The Voice of America. В тази връзка той призова американските войски към повишена бдителност.

"Войната не върви много добре за Русия в момента. Следователно всички ние имаме задължението да поддържаме високо ниво на готовност“, заяви Мили по време на посещение във военна база в Полша.

Според него американските войски в Европа не са под повишена заплаха, но трябва да са в състояние на готовност.

"По време на война човек просто не знае с висока степен на сигурност какво ще се случи след това“, отбеляза генералът.

Мили не спекулира какви може да са следващите стъпки на Путин, но отбеляза, че войната е в нов етап, в който Украйна е поела стратегическата инициатива.

"В тази връзка трябва да следим много внимателно каква ще бъде реакцията на Русия“, заключи той.

Съобщава се, че заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на политиката Саша Бейкър е заявил, че украинската контраофанзива на юг показва "окуражаващи признаци“.

По думите му, украинците демонстрират "креативност“, съчетавайки в действията си оръжията, предоставени от различни страни. "Въпреки това руснаците са страшен противник и предстои дълга борба“, уверен е заместник-министърът на отбраната на САЩ.