Руските удари по енергийната инфраструктура на Украйна няма да "пречупят гръбнака“ на украинския народ, а напротив – ще засилят съпротивата им срещу руската военна интервенция, заяви председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили след преговорите си с адмирала на британския Кралски флот Тони Радакин на събитие, организирано от The Wall Street Journal.

Общото мнение на двамата военни лидери е, че руският президент Владимир Путин продължава да прави пагубни грешки във войната срещу Украйна.

"Руската война срещу Украйна продължава вече 10 месеца и Путин се провали навсякъде“, заяви Мили. Той посочи, че украинците са отразили първоначалната атака срещу Киев, а след това са се представили по добре от очакванията в битките в източната част на страната. Украинските сили реализираха контраатака в Харков, която изтласка руснаците от втория по големина град в страната и след това отхвърлиха руснаците от стратегическия град Херсон, припомни Мили.

Но Русия все още окупира части от украинска територия, "и все още предстоят много битки", заяви председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ. "Но точно в този момент ситуацията на място … е [че] линиите се стабилизират и с настъпването на зимата нещата ще се забавят малко в резултат на смразяващия студ. Тогава ще има потенциална възможност за офанзивни действия от двете страни в разгара на зимата поради времето и терена. Така че ще видим какво ще се случи по отношение на това“.

Според него в момента Русия също атакува цивилното население на Украйна, изстрелвайки вълни от ракети  по енергийната инфраструктура на Украйна. "Това е нападение срещу цивилното население на Украйна“, категоричен е председателят. "Украинската армия... не зависи от тази енергийна инфраструктура за провеждането на военните операции.“

Ракетните атаки са атаки срещу цивилни. "Това е просто неприемливо“, отбеляза още той. "Това, което се опитват да направят, е да пречупят гръбнака, да пречупят волята на украинския народ. Това, което ще видите, е, че не пречупват гръбнака, а повишават нивото на устойчивост и съпротива от страна на украинския народ“.

Мили и Радакин по същество заявиха, че техните държави ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Двамата бяха попитани дали руската инвазия в Украйна ще насърчи Китай евентуално да атакува Тайван. Радакин оспорва самата предпоставка на въпроса, че руската инвазия насърчава войната. "Катастрофалният характер на нахлуването на Русия в Украйна и последствията, които произтекоха … не създават случай, който изглежда много привлекателен за други лидери“, каза той. По думите му, Русия е дипломатически изолирана и икономически осакатена. Нейната тактика и стратегия се е показала като погрешна или некомпетентна. Войната срещу Украйна трябва да действа като възпиращ фактор за други нации, които мислят в тази посока, предупреждава Радакин.

Мили заяви, че никой не трябва да подценява силата, мощта и опита на армията на Съединените щати. "Това е армията номер едно в света и е най-способната в комбинираната маневрена война“, уверен е генералът. "Ние сме една от малкото армии, останали в света, които могат да съберат всичко заедно във времето и пространството и във всички области на космоса, кибер, земя, море, въздух и под вода. Ние сме много опитни и талантливи да правим всичко това. И нито един противник не трябва да подценява нашите способности“.