Заместник-командващият Обединената групировка руски войски в Украйна генерал-полковник Александър Лапин лично е ръководил операцията по ликвидирането на украинската диверсионна група в Белгородска област, съобщава Telegram каналът Mash.

Той се снима на фона на ударен американски бронетранспортьор MaxxPro.

Според Mash няколко от тези американски бронирани машини са били пленени. Съобщава се, че са повредени още два американски бронетранспортьора HMMWV M1151A1, унищожен е един такъв бронетранспортьор HMMWV M1152A1, един украински бронеавтомобил KRAZ COBRA и един полски AMZ Dzik-2.

По-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, коментирайки нападението на диверсионни групи на територията на Белгородска област по искане на журналист, заяви, че Съединените щати не насърчават ударите на Украйна на руска територия, но оставят на Киев правото да взема решения.

Той също така постави под въпрос достоверността на съобщенията, че диверсантите са използвали оръжия, предоставени от американската страна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските въоръжени сили са унищожили повече от 70 украински диверсанти по време на антитерористичната операция.

От началото на руската военна интервенция в Украйна Лапин ръководи групата войски Център. Тази групировка първо достигна покрайнините на Киев и след изтеглянето на руските войски от северната част на Украйна беше прехвърлена на изток от страната, където превзе Лиман в Донецка област (който по-късно ВСУ си върнаха), а след това Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. След установяването на контрол над региона в началото на юли Лапин е удостоен със званието Герой на Русия.

През октомври Лапин стана обект на публични критики от ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров. След като руските войски отстъпиха от Лиман, той нарече генерала "посредственост, която се прикрива от ръководителите в Генералния щаб“, а също така заяви, че Лапин "дори не е бил близо“ до Лисичанск, за превземането на който получава званието Герой на Русия. Няколко седмици по-късно ръководителят на Чечня обвини генерала за пробива на ВСУ в един от секторите на фронта в района на Донецк. Позицията на Кадиров (без да се споменава името на Лапин) беше подкрепена от собственика на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

След критики към Кадиров Лапин беше отстранен от поста командир на групата "Център“. Медиите, позовавайки се на източници, писаха за това в края на октомври - само два дни след изявленията на Кадиров за пробив в района на Донецк.

Не по-късно от първата седмица на януари 2023 г. е назначен за началник на Генералния щаб - първи заместник-главнокомандващ Сухопътните войски на Руската федерация.

През пролетта на 2023 г. в медиите се появи информация, че генерал-полковник А. П. Лапин отново участва във военните действия в Украйна като заместник-командващ Обединената група войски.