Командващият силите на НАТО в Европа американският генерал Кристофър Каволи назова три урока, които САЩ и НАТО могат да научат от войната на Русия в Украйна.

Както пише The Voice of America Каволи по време на дискусия в Центъра на Атлантическия съвет във Вашингтон отбеляза, че първият урок е, че трябва да се печели бързо и в началото на войната, за да се избегне дълъг, продължителен конфликт.

"Трябва да развием достатъчно капацитет, да постигнем високо ниво на подготовка, за да бъдем първите, които печелят от самото начало, защото от това, което виждаме в Украйна - ако това не се прави в конфронтация с такъв голям враг като Русия - може да завърши с продължителна битка“, отбеляза Каволи.

Той отбелязва, че продължителната борба изисква значителни кадрови ресурси, резервни системи за мобилизиране на допълнителна техника и в този случай трябва да сте готови, че пътят към победата ще бъде дълъг.

Второто заключение на Каволи е способността за бързо усвояване на тактически уроци. По-специално внимание към така нареченото трето измерение на войната - въздухът

Въпреки че използването на третото измерение във войната не е нещо ново, широкото използване на дронове на бойното поле е нов фактор, който трябва да се вземе предвид, казва той.

"Всеки може да изстреля нещо във въздуха и това ще повлияе на ситуацията във въздуха. Това е фактор, с който трябва да се справим сега. И виждаме колко важно е това и от двете страни на войната в Украйна", посочи генералът.

Друг урок, който Каволи цитира, е важността на връзката между военни и цивилни командири.

Едно силно гражданско командване, което има добри намерения, може да стимулира страната, да се ангажира конструктивно с военните командири и да подобри резултатите на бойното поле, казва той.