Командващият американските войски в Европа докладва пред Конгреса на САЩ в сряда, че Украйна ще изчерпи артилерийските снаряди и прехващачите на противовъздушната отбрана "сравнително скоро“ без подкрепата на САЩ, оставяйки ги уязвими на частично или пълно поражение, предава Reuters.

В знак на това колко оскъдни са резервите от някои оръжия, генерал Кристофър Каволи, командир на Европейското командване, заяви пред Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите, че Русия в момента изстрелва пет артилерийски снаряда за всеки изстрелян от украинските сили и това несъответствие може да се увеличи през следващите седмици до 10 към един.

"Ако едната страна може да стреля, а другата не може да отвърне, страната, която не може да отвърне, губи. Така че залозите са много високи“, посочи Каволи.

"Тази година те наистина зависят от нас, г-н председател. И без нашата подкрепа няма да могат да надделеят“, добави той.

Председателят на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън отказва да свика гласуване на законопроект, който ще предостави 60 милиарда долара повече за Украйна. Белият дом се бори да намери начини да изпрати помощ на Киев, който се бори с руските сили повече от две години.

Някои законодатели изразиха нарастващо разочарование от липсата на напредък във финансирането за Украйна, мярка, която вече беше приета от Сената.