Пенсионираният генерал и бивш командващ американските сили в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че с ракети с голям обсег Украйна ще може да си върне контрола над Кримския полуостров преди края на лятото, а Донбас - догодина или дори по-рано, предава Укринформ.

"Ще направим всичко възможно Украйна да спечели тази година. Възможно е поне Украйна да освободи Крим преди края на лятото“, изрази увереност Ходжис.

В същото време той подчерта, че връщането на Крим на Украйна в такъв срок е възможно, при условие, че партньорите й осигурят необходимото оръжие, преди всичко високоточно оръжие с голям обсег.

"Въоръжените сили на Украйна трябва да могат да стрелят на 150-300 километра и ракетата да попадне точно в целта, тогава руският Черноморски флот просто ще бъде принуден да напусне полуострова“, обясни генералът.

Ходжис нарече Крим "решаващо място“, а Донбас - просто "важно“. Той подчерта, че Украйна няма да бъде в безопасност и няма да може да използва пристанището на Мариупол, докато Русия държи полуострова. И дори в Одеса има 140 кораба, които чакат възможността да напуснат пристанището, но не могат.

"Трябва да помогнем на Украйна да си върне Крим. Тази година. Искаме това да се случи и трябва да дадем всичко необходимо", призова Ходжис.

Според него правилата на играта във войната ще се променят не заради конкретни оръжия, танкове или самолети, а заради решителността на партньорите Украйна да спечели. По отношение на танковете той отбеляза, че Украйна има свои, пленени от руската армия, и западни. Въоръжените сили на Украйна използват много добре целия този танков арсенал, което ще помогне за деокупацията на Крим.

По-рано генерал Ходжис предположи, че Владимир Путин няма да остане на власт до края на годината.