По време на международната конференция Globsec в Братислава, бившият командир на американските сили в Европа, генерал Бен Ходжис, предупреди, че трябва да се разработи сериозен подход за отблъскване на евентуална атака от Русия. Според него НАТО все още не е готова за потенциална война с Русия, пише Dziennik.pl.

В речта си американският военен отбеляза, че НАТО е постигнала значителен напредък, включително отделни страни-членки. "Ние обаче все още сме много далеч от мястото, където трябва да бъдем, ако сериозно мислим за отблъскване на руска атака“, посочи той. Според него, въпреки че НАТО е станал по-силен с присъединяването на Финландия, Алиансът все още не е в състояние да покаже на Москва способността за бързо разполагане на войски.

Като пример генералът посочи германските държавни железници, които разполагат само с товарни вагони, за да транспортират едновременно една и половина бронирани бригади. "Това е всичко, което можем да направим. 1,5 бригади, а трябва да можем да прехвърлим 10 или 12 наведнъж“, обясни Ходжис.

На конференцията той обърна внимание и на радиоелектронната война, в която според него Русия се справя много добре. "Всеки, който говори по незащитен телефон или радио, ще бъде убит в рамките на три до четири минути. Нито една от тези закалени бойни групи не може безопасно да разговаря с някой друг от американската бойна група в Полша“, призна генералът.

Според него сега НАТО ще трябва да се заеме сериозно с въпроса за оперативната съвместимост, запасите от боеприпаси, противовъздушната и противоракетната отбрана.

"Руснаците ясно показаха, че ще използват високоточни оръжия за милиони долари срещу жилищни сгради. Следователно не става дума само за защита на Гданск, Клайпеда или други летища и морски пристанища – става дума за защита на 500 милиона европейски граждани“, посочи бившият командир на американските сили в Европа. "Не сме готови за това“, заключи той.