Западът се страхува от победа на Украйна заради руското ядрено оръжие, заяви бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав. Той признава, че риториката за сдържане на руския президент Владимир Путин действа прекрасно.

"Западът създаде безопасно убежище за Путин“, казва пенсионираният генерал от военновъздушните сили Филип Брийдлав пред Scripps News. Той командваше силите на НАТО в Европа, когато Русия анексира Крим през 2014 г. Според генерала Западът, забранявайки на Украйна да нанася удари по Русия с оръжие на НАТО, гарантира сигурността на Москва. САЩ се хванаха на въдицата на заплахите на Путин, отбелязва военният.

"... Неговата (на Путин) война на думи, неговото сплашване, което на военен език се нарича сдържане и сплашване - това работи перфектно. Ние на Запад се страхуваме от украинска победа. Защото Путин ни заплашва отново и отново с това, от което се страхуваме и което му казахме в самото начало на конфликта. Страхуваме се от ядрена експанзия и се страхуваме от разпространението на тези военни действия в Европа", посочва генерал Брийдлав. "Какво ни казва той почти всеки ден? Някои високопоставени хора в Русия по четири или пет пъти седмично казват, че ако това се случи, ще бъдат използвани ядрени оръжия. Ако това се случи, ще има ядрени оръжия. Ако Русия загуби, ще има ядрени оръжия“.

Според генерала, поради това Западът е поставил Украйна в трудно положение. "Ние даваме на Украйна достатъчно, за да не бъде смазана на бойното поле. Но мисля, че е очевидно, въпреки че те не говорят за това, че ние не даваме на Украйна това, от което се нуждае, за да спечели", смята той.

Когато стана голямото изтичане на информация от американското разузнаване, Украйна започна да прикрива плановете за контранастъплението си. Генерал Брийдлав смята, че тези планове включват изолирането на Крим, превърнал се в плацдарм за руската офанзива. "Надяваме се, че Украйна ще се възползва от възможностите си и ще прекъсне сухопътния мост към Крим, ще поеме контрола над водоснабдяването на полуострова, ще прекъсне Кримския мост и след това ще атакува целия Крим. Не е задължително да е сухопътна атака на юг, доколкото е възможно, а след това нанасяне на огневи удари по Крим, така че той постоянно да бъде застрашен“, казва генералът.