Русия увеличава групировката си войски на Харковско направление с допълнителни полкове и бригади от полигони и други участъци на фронта. Това обяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Александър Сирски в пост в социалната мрежа Facebook.

"Противникът продължава да увеличава групировката на войските си по направлението на главния удар Стрилеч-Липци и във Волчанския район, като прехвърля допълнителни полкове и бригади от други направления и от полигоните. Сега обаче тези сили не са достатъчни, за да осигурят пълномащабно нападение и пробив в отбраната ни“, увери Сирски.

Същевременно обаче той призна, че "тези действия на противника затрудняват укрепването на нашата отбрана“. По думите му "навременното вземане на решение за прехвърляне на резерви в застрашените направления и създаването на резерв от боеприпаси също осигури ефективно въздействие върху противника и намали неговите нападателни възможности“.

Генералът пояснява, че руските войски нанасят артилерийски огън и удари с управляеми авиационни бомби. "В тези условия от първостепенно значение е физическото унищожаване на носителите на тези ракети“, допълни Сирски.

"Разбира се, това не са нови, но много актуални въпроси, от които зависи животът на нашите войници и устойчивостта на отбраната“, заяви още главнокомандващият ВСУ.

"Затова, на първо място, предприемаме незабавни мерки за усъвършенстване на системата за управление на противовъздушната отбрана, нейната автоматизация и съчетаването й с огнево оборудване на сухопътните войски в комбинация със системи за РЕБ. Освен това изслушваше всеки командир за готовност за активни действия, вземаше решения по проблемни въпроси, проверяваме практическата работа на командира на батальона при унищожаването на огневата позиция на противника. Проблемът стана значително по-малък поради подобряването на ефективността на цялата управленска вертикала“, обобщи Сирски.