Източник от руското министерство на отбраната съобщи, че генерал-полковник Александър Лапин, бивш началник на група "Център“ на войските в Украйна, е назначен на поста началник-щаб на Сухопътните войски на Русия. Назначението е станало на 9 януари 2023 г. Преди това генералът беше в отпуск, съобщава РБК, позовавайки се на източник в МО на РФ.

Александър Лапин е роден в Казан през 1964 г. През 2009 г. завършва Военната академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. През 2017 г. е началник-щаб на групата руски войски, участващи в гражданската война в Сирия. През февруари 2019 г. Александър Лапин е удостоен с военно звание генерал-полковник. През 2022 г. Лапин оглави командването на Централния военен окръг, групата войски под негово командване участва в боевете за Лисичанск. През лятото на същата година Лапин е удостоен със званието Герой на Русия.

Назначаването на генерал Александър Лапин на поста началник на Генералния щаб на Сухопътните войски на Руската федерация от ръководството на Министерството на отбраната на Руската федерация е не просто грешка, а демонстрация на "непотопяемостта“ на ръководството на военното ведомство. Това заяви бившият министър на отбраната на т.нар. ДНР Игор Стрелков (Гиркин).

"Назначаването на генерал Лапин на по-висока длъжност е, меко казано, недоразумение“, написа Стрелков. "Въпросът не е в командирските му качества (ако има такива), а в това, че под негово командване нашите войски претърпяха тежко поражение при Балаклея и Изюм, оставяйки в резултат на това почти 10 града и "прегрупирайки се“ от област Харков. Издигането за това е груба демонстрация на собствената им неуязвимост от страна на ръководството на Министерството на отбраната на Руската федерация“.

Причините за оставката на Лапин все още не са посочени, но генералът беше многократно критикуван от ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, който открито нарече Лапин "посредственост“. Чеченският лидер директно обвини командира на групата "Център" в загубата на Лиман, както и в пробива на ВСУ в района на отбранителната линия Терна-Торское-Ямполовка.

Ръководителят и основател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин също отправи обвинения срещу Лапин. Говорейки за Лапин, той заяви, че "безделниците", които няма да доведат до победа, "трябва да се махнат" от бойното поле в Украйна.