"Войната в Украйна стигна до задънена улица и може да продължи много дълго". Това мнение изрази главнокомандващият на шведските въоръжени сили Микаел Биден в интервю за Der Spiegel.

"Има само малки постижения, фронтовата линия се измества тук и там - като цяло ситуацията е много сложна. От месеци насам войната е в застой и в момента не се вижда никаква промяна. Краят на войната не се вижда и нито Русия, нито Украйна имат възможност да я спечелят във военно отношение. Очаквам войната да продължи още много дълго време", е заявил той.

Според Биден Швеция взема предвид тази ситуация в стратегическите си планове за сигурност, както и при формирането на военната помощ за Украйна.

Главнокомандващият шведската армия е отбелязал, че Русия все още превъзхожда Украйна по отношение на военния потенциал, което се отразява на ситуацията директно на фронта.

"Путин е подготвил руската икономика за война по начин, по който ние не можем. В момента руснаците произвеждат огромно количество оръжия, много повече, отколкото ние можем да доставим на Украйна", е заявил Биден.

В същото време шведският главнокомандващ е подчертал, че нито в самата Швеция, нито в другите страни от НАТО политическата воля за подкрепа на Украйна е изчерпана. Според него проблемът се крие в общата мудност на Запада.