Руският енергиен гигант "Газпром" и купувачите на природен газ в Италия са договорили решение за доставките и транспортирането на синьо гориво през територията на Австрия е възобновено. Това се казва в съобщение на руския газов холдинг, цитирано от ТАСС.

"Газпром“, заедно с италианските купувачи, успяха да намерят решение за формата на взаимодействие в контекста на регулаторните промени, настъпили в Австрия в края на септември. Австрийският оператор обяви готовността си да потвърди транспортните номинации на "Газпром Експорт:, което позволява възобновяване на доставките на руски газ през територията на Австрия“, се казва в разпространеното съобщение.

Транзитните доставки на руски газ през Австрия бяха преустановени в началото на месеца заради отказа на австрийския оператор да потвърди номинациите във връзка с промяна в регулацията.

Транзитът се осъществява по Трансавстрийските газопроводи (TAG 1 и TAG 2), по които се пренася природен газ от словашко-австрийската граница при Баумгартен ан дер Марч до Арнолдщайн в Южна Австрия, близо до границата с Италия. Природният газ от Русия се транспортира и потребява в Италия и Австрия. Дължината на двама паралелни тръбопровода е около 380 км.

След спирането на "Северен поток“ единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа остава транзитната линия през Украйна.