Руският енергиен гигант Газпром възобнови износа на газ за Италия през Австрия в сряда, след като разреши проблем с гаранциите, довел до спиране на потоците през почивните дни, съобщава Reuters.

Компанията и нейните италиански клиенти са намерили решение след регулаторните промени в Австрия, които спряха потоците, влизащи в Италия през тръбопровод, минаващ през Тарвизио в североизточната част на страната.

Италианската енергийна група Eni потвърди в изявление на италианската платформа GME, че доставките са възобновени, въпреки че заяви, че очаква само част от искания газ да пристигне в сряда.

"Възобновяването на доставките стана възможно благодарение на решението, от Eni и участващите страни, на проблемите с ограниченията, произтичащи от новото законодателство, въведено от австрийските регулаторни органи“, заявиха от италианската компания в отделно изявление на собствения си уебсайт.

Изпълнителният директор на Eni Клаудио Дескалци каза в понеделник, че спирането на потоците не се дължи на "геополитически фактори".

"Това се дължи на факта, че Газпром ще трябва да плати парична гаранция за транспортирането на газ от Австрия до Италия, която не е съществувала преди“, каза той, добавяйки, че гаранцията възлиза на 20 милиона евро.

Москва и няколко европейски страни, включително Германия, са в спор за доставките на природен газ от Русия след нахлуването на страната в Украйна през февруари.

Контролираната от Кремъл компания заяви в събота, че транзитът на газ през Австрия е спрян. Австрийското правителство каза, че Газпром не е подписал необходимите договори.

Руският газ сега представлява само около 10% от италианския внос на газ, спад от около 40%, посочи Eni, докато делът от Алжир и скандинавските страни се е увеличил.