Транзитните доставки на руски газ през Австрия са преустановени заради отказа на австрийския оператор да потвърди номинациите във връзка с промяна в регулацията. Това съобщиха от руския енергиен гигант "Газпром“, предава ТАСС, като допълва, че холдингът  работи по решаването на проблема заедно с купувачи от Италия.

"Транспортирането на газ от Русия по договорите на "Газпром Експорт“ през Австрия е спряно поради отказа на австрийския оператор да потвърди номинации за транспорт“, се казва в изявлението. Причината е свързана с регулаторните промени, настъпили в Австрия в края на септември. Холдингът работи по решаването на проблема съвместно с италианските купувачи“, се казва в съобщението.

По-рано италианската енергийна компания Eni получи уведомление от "Газпром“, че няма да може да достави газ в заявените обеми на 1 октомври поради невъзможност за транзит през Австрия.

Транзитът се осъществява по Трансавстрийските газопроводи (TAG 1 и TAG 2), по които се пренася природен газ от словашко-австрийската граница при Баумгартен ан дер Марч до Арнолдщайн в Южна Австрия, близо до границата с Италия. Природният газ от Русия се транспортира и потребява в Италия и Австрия. Дължината на двама паралелни тръбопровода е около 380 км.

След спирането на "Северен поток“ единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа остава транзитната линия през Украйна. По-рано "Газпром“ съобщи, че на 1 октомври е доставил газ за Европа транзитно през Украйна в размер на 41,7 милиона кубически метра.