Руският енергиен гигант "Газпром" няма да намалява изпомпването на газ през територията на Украйна за Молдова след отстраняването на нарушенията от страна на "Молдовагаз" при плащането на текущите доставки на природен газ през ноември, се казва в съобщение на холдинга, цитирано от ТАСС.

"Компанията "Молдовагаз“ отстрани нарушението на плащането към "Газпром“ за текущите доставки на руски газ през ноември. "Газпром“ получи средства за газа, депозиран на територията на Украйна, предназначен за потребителите в Молдова. В тази връзка беше решено да не се намалява на подаването на газ към газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа“ за транзит към Молдова“, се казва в съобщението.

В същото време "Газпром" обръща внимание на редовното нарушаване от молдовската страна на договорните задължения по отношение на плащането на доставките на руски газ и заяви, че руската компания си запазва правото да намали или напълно да спре доставките в случай на нарушение на плащането им .

"Газпром" доставя газ транзит през Украйна за Европа в размер на 42,2 милиона кубически метра на ден чрез ГИС "Суджа". Заявлението за изпомпване през "Сохрановка“ е отхвърлено от украинската страна, каза пред репортери представител на компанията.

По-рано "Газпром" регистрира "утаяване" на руски газ в Украйна, който трябваше да бъде доставен в Молдова, а от 28 ноември планира да започне намаляване на доставките на газ за транзит през Украйна в размер на дневен недостиг, ако транзитният дисбаланс се запази.

Транзитът през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа. Подаването по "Северен поток" е спряно. Доставките на газ по "Турски поток“ и "Син поток“ са предназначени за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа.