Компанията "Газпром" е била допусната да инспектира местата на експлозиите на "Северни потоци" и вече е открила съответните щети на газопроводи. Това съобщи руският президент Владимир Путин пред журналисти в понеделник, предава ТАСС.

"Днес (ръководителят на "Газпром“ Алексей) Милер ми докладва сутринта, че между другото са проверили, позволили на "Газпром“ да разгледа мястото на експлозията“, отбеляза руският лидер.

По думите му са открити две фунии - дълбоки три и пет метра. "Откъсната е тръба с дължина 40 метра, пролуката е, общо 259 метра са се разминали тръбите според мен“, допълни той.

"Това е очевиден терористичен акт, очевиден“, подчерта в тази връзка Путин.

"Това парче от тръбата, което беше изтръгнато, беше огънато на 90 градуса и изхвърлено на 40 метра встрани. Точно по посока на Северен поток 2, който също беше повреден, очевидно от тази експлозия и фрагменти, останките от тази тръба“, заяви президентът на Руската федерация. "Трудно ни е да го контролираме, защото всичко е в специалната икономическа зона на Дания, Швеция, след това на Германия“, добави той.

По-рано Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения“, настъпили на 26 септември "на три разклонения от морските газопроводи "Северен поток“ и "Северен поток 2“, които бяха открити в рамките на няколко часа“. Първото изтичане беше открито при Северен поток 2 близо до датския остров Борнхолм, след това бяха открити още две на Северен поток. По-късно шведски сеизмолози уточниха, че са регистрирали две експлозии, станали по трасетата на газопроводите. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен класифицира тези инциденти като саботаж, като посочи, че всяко "умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до най-решителни реакции“. По-рано Путин каза, че отговорността за ситуацията е на Запада, който "фактически започна да разрушава общоевропейската енергийна инфраструктура".