Към настоящия момент Франция е запълнила газовите си хранилища на повече от 95%. Това обяви в ефира на радио France Inter генералният директор на енергийния концерн Engie Жан-Пиер Кламадие.

"Нашите газови хранилища вече са пълни на над 95%. По-подготвени сме за предстоящата зима, отколкото си мислехме, че можем да бъдем преди три или четири месеца“, отбеляза Кламадие.

По-рано правителството в Париж си постави за цел да запълни на 100% газовите хранилища в страната до началото на ноември, припомня медията.

Директорът на Engie призова французите да следват препоръките на властите и да намалят температурата в жилищните помещения до 19 градуса по Целзий. "Тази мярка ще спести 7% от потреблението на газ в страната“, обясни той.

Според Кламадие големите предприятия вече са намалили потреблението на газ. "Видяхме спад в потреблението на газ от големите индустриални предприятия в Европа през последните седмици. Става въпрос за около 30% в сравнение с това, което наблюдавахме през миналата година“, поясни ръководителят на френския концерн.

През юли френският президент Еманюел Макрон инструктира правителството да подготви план за отговорно потребление на енергия за бизнеса и обикновените граждани на фона на намаляването на доставките на газ от Русия и спирането на половината от реакторите на АЕЦ в страната за ремонт и превантивна поддръжка . Планът за "енергийна трезвост“, както го нарече Макрон, трябва да "съдържа конкретни цели и числени показатели“ и има за цел, наред с други неща, да премахне "безполезното осветление“ на обекти в градовете.