Страните от Г-7 планират разработването на законодателна рамка, която ще затегне регулирането на криптоактивите и ще защити техните собственици, съобщава японската информационна агенция Kyodo.

По данни на медията предложенията за промени в законодателната рамка са на фона на отприщилата се нова криза в световната банкова система. Въпросът за криптовалутите ще бъде представен в съвместно изявление на лидерите на Г-7 след срещата на върха, която ще се проведе в Хирошима през май.

На 11 март 16-ата по големина банка в САЩ, Silicon Valley Bank, обяви несъстоятелност. Ден по-късно Signature Bank бе закрита поради системни рискове. След това американските компании за криптовалута започнаха да търсят нови банкови партньори в Швейцария. На 19 март Националната банка на Швейцария обяви сливането на двете най-големи банки в страната, UBS и Credit Suisse, поради сериозни финансови проблеми на последната.

Г-7 включва три страни от Европейския съюз (Германия, Италия и Франция), както и Обединеното кралство, Канада, Япония и САЩ. Тази година председателството на формата е поверено на Япония, която ще бъде домакин на среща на върха в Хирошима в периода 18-22 май.