Държавите от Групата на седемте (Г-7) увеличиха икономическата подкрепа за Украйна до 39 млрд. долара за тази година и настояха за програма на Международния валутен фонд (МВФ) за страната до края на март, според изявление, публикувано от настоящия представител на блока Япония, предава Reuters.

Решението дойде след среща на министрите на финансите и управителите на централните банки от формата в навечерието на първата годишнина от войната в Украйна. Конфликтът продължава да бушува, въпреки санкциите от страна на западните държави, имащи за цел да осакатят финансирането на войната на Русия.

Украйна се надява да сключи сделка за 15 млрд. долара с МВФ, която ще даде незабавна финансова помощ и подкрепа за възстановяване след конфликта.

"За 2023 г., въз основа на нуждите на правителството на Украйна, ние увеличихме нашия ангажимент за бюджетна и икономическа подкрепа до 39 млрд. долара“, се казва в изявлението.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки подчерта, че Г-7 трябва да оцени ефективността на настоящите санкции срещу Русия, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

Лидерите на Г-7, включваща Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, се събраха в индийския Бенгалуру преди срещата на финансовите ръководители на страните от Г-20.