Министрите на финансите на страните от Г-7 ще съгласуват план за ограничаване на цените на петрола от Русия, предава Reuters, като се позовава на източници.

Участниците в срещата ще разпространят комюнике след края на разговорите, които ще се проведат чрез видеоконферентна връзка. В документа ще бъдат очертани плановете за изпълнение на съгласуваните мерки. "Сделката е вероятна“, увери пред агенцията представител на една от европейските страни, участващи във формата.

Подробностите по документа все още не са известни, по-специално какъв точно ще бъде таванът на цените за барел петрол, над който страните от Г-7 ще отказват да застраховат и финансират доставките на този вид гориво от Руската федерация.

Друг европейски представител на държава, участваща във формата, също потвърди, че Г-7 възнамерява да потвърди налагането на таван на цените на внасяния от Русия нефт. Припомня се, че в началото на декември Европейският съюз се готви да обяви ембарго.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак определи предложението като "напълно абсурдно“ и предупреди, че Русия ще спре доставките на петрол и петролни продукти за страни, които решат да ограничат цената на петрола. На свой ред говорител на Белия дом уточни, че САЩ ще продължат да обсъждат определянето на таван на цената на руския петрол в рамките на Г-7, въпреки предупрежденията на Москва за недопустимостта на намесата в пазарните механизми.

Ембаргото, наложено от Европейския съюз и САЩ върху закупуването на руски петрол, доведе до рязко увеличение на цените, което позволи на Руската федерация да пренасочи големи количества суровини към други пазари, предимно Индия и Китай, и дори да увеличи приходите , макар и чрез продажба на по-малки количества масло с отстъпка.