Лидерите от Групата на седемте (Г-7) на срещата на върха в Япония възнамеряват да превърнат в приоритет противодействието на Пекин и Москва чрез планове за действие за ключови страни партньори. Ще се обърне сериозно внимание на Глобалния Юг, съобщава Bloomberg.

Според данните на изданието, лидерите на Г-7 и Европейския съюз се готвят да разкрият планове за ангажиране на избрана група държави в това, което те наричат ​​глобална "битка на предложения“ с Пекин и Москва.

Стратегията включва засилена работа с така наречените страни от средната зона, като Бразилия, Виетнам, Южна Африка и Казахстан. Целите на програмата включват сътрудничество на високо ниво, по-добра координация между съществуващи инфраструктурни проекти и индивидуални планове за действие за всяка държава, определена като ключов партньор.

Според източници на Bloomberg в основата на засилените усилия на Г-7 е преминаването от подход на първо място към ценности към по-осезаемо предлагане в области като търговията и сигурността.

"Важно е да дадем на страните в нашето полукълбо и по света избор“, казва Браян Никълс, помощник-държавен секретар по въпросите на Западното полукълбо. Вашингтон трябва да предложи на страните "ясна визия и визия за това какво могат да направят за успешна икономика“, като същевременно изясни, "че някои от обещанията, които страни като Китай дават, не се спазват“, добави той.

Но предложението на Г-7 далеч не е единственото. Докато президентът Джо Байдън се среща с колегите си лидери от Г-7 в Хирошима, президентът Си Дзинпин ще бъде домакин на двудневна среща на върха Китай-Централна Азия в китайския град Сиан.

През юли президентът Владимир Путин е домакин на африкански лидери в Санкт Петербург, където се очаква да обвини санкциите на Запада, а не руската инвазия в Украйна, за инфлацията на цените на енергията и недостига на зърно, които удариха тежко по-бедните африкански страни.

След това през август лидерите на групата БРИКС от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка ще се срещнат в Йоханесбург, където на дневен ред ще бъдат 19 потенциални членове, както и възможността за единна валута.

В публикацията на Bloomberg се отбелязва, че съюзниците от Г-7 са се опитвали да противодействат на влиянието на Китай и да се конкурират с неговите инициативи и преди, но със смесени резултати. Но руската война даде на тези усилия нова цел, казват източниците, особено след като Москва все повече провежда антизападна дезинформация и операции за влияние в Африка, Латинска Америка и по-широкия "Глобален Юг“.

Двете основни теми на срещата, изброени на уебсайта на японското правителство, са ситуацията с Глобалния Юг и "поддържането на международен ред, основан на върховенството на закона".

Мисля, че прекарахме около две трети от времето си по въпроси, които засягат Глобалния Юг“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на 18 април на съвместна пресконференция с японския премиер Фумио Кишида, който самият предприе пътуване до Африка този месец.

Г-7 и ЕС също обръщат повишено внимание на решаването на проблема със заобикалянето на санкциите, особено засилването на контрола върху така наречените стоки с двойна употреба, които могат да служат както за граждански, така и за военни цели. Русия работи за заобикаляне на ограниченията върху забранените технологии, като ги внася през трети страни като Казахстан, Обединените арабски емирства и Китай.

Припомняме, че лидерите на страните от Г-7 планират да затегнат санкциите срещу Русия на срещата на върха в Япония тази седмица. Мерките ще бъдат насочени към това енергийните и експортните ресурси да не подпомагат военните действия на Москва.