Страните от Г-7 обещават да продължат да подкрепят Украйна, да увеличат санкциите срещу Русия и, ако е необходимо, срещу Беларус, и да работят за изправяне на руски престъпници пред съда. Това се казва в изявление на външните министри на Г-7 - Великобритания, Италия, Канада, Германия, САЩ, Франция и Япония, както и на върховния представител на Европейския съюз след резултатите от 12-ата среща тази година, съобщава Укринформ.

"Участниците в Г-7 напомниха, че безразборните атаки и атаките срещу цивилни или цивилни обекти са военни престъпления“, заявиха от германското външно министерство, което председателства групата през 2022 г.

Дипломатите подчертаха активизирането на усилията за подкрепа на украинския народ тази зима, особено след международната конференция, проведена в Париж на 13 декември. Решавайки да подкрепят реконструкцията и икономическото обновяване на Украйна, членовете на Г-7 припомниха значението на координирането на международната подкрепа и приветстваха неотдавнашното споразумение между лидерите на Г-7 за създаване на платформа за координация на донорите.

"Членовете на Г-7 се ангажираха да засилят и тясно координират усилията си за посрещане на спешните нужди на Украйна от военно оборудване и отбранително оборудване, по-специално в областта на противовъздушната отбрана. Те подчертаха, че това е необходимо, за да се спасят животи и да се предотвратят по-нататъшни страдания на цивилни“, се казва в изявлението.

Членовете на Г-7 също потвърдиха решимостта си да продължат да координират финансовата, материалната, хуманитарната, отбранителната, политическата, техническата и правната подкрепа, за да помогнат на Украйна да защити своя суверенитет и териториална цялост.

Министрите потвърдиха ангажимента си за безпрецедентни координирани санкции срещу Русия. Членовете на Г-7 ще продължат да оказват икономически натиск върху Русия и тези, които заобикалят или подкопават ограничителните мерки. Те също така ще насърчат трети страни да се присъединят към усилията на Г-7, включително да намалят печалбите на Русия от износ на петрол чрез използване на таван на цените на "офшорния суров петрол“ с руски произход, насърчаван от коалицията (Price Cap Coalition).

Членовете на Г-7 повториха, че Русия използва енергията и храните като оръжие и това има особено въздействие върху най-уязвимите общности в света и че разпространението на дезинформация и фалшиви обвинения от страна на Русия, безотговорната ядрена реторика на Русия и окупацията и милитаризацията на Запорожката АЕЦ са неприемливи. Членовете на Г-7 потвърдиха пълната си подкрепа за дейността на Международната агенция за атомна енергия за създаване на зона за сигурност в Запорожката АЕЦ.

Изявлението съдържа и предупреждение към Минск: "Всяко по-нататъшно активно участие в незаконната завоевателна война от страна на Русия би било в противоречие с волята и стремежите на беларуския народ. Ако беларуските власти въвлекат Беларус по-директно във войната срещу Русия, Г-7 ще бъдат наложени смазващи допълнителни санкции ма страната.

Подписалите отново призоваха беларуските власти да спрат да насърчават руската агресивна война, като подкрепят руските военни и позволяват на руските въоръжени сили да използват тяхната територия.