Лидерите на големите демокрации от Групата на седемте (Г-7) постигнаха споразумение в четвъртък за предоставяне на 50 милиарда долара заеми за Украйна, като използват лихви от руски суверенни активи, замразени след нахлуването на Москва в съседката й през 2022 г., съобщава Reuters.

Политическото споразумение беше в центъра на деня на откриването в Южна Италия на годишната среща на върха на лидерите на Г-7, на която за втора поредна година присъства украинският президент Володимир Зеленски.

Той каза, че е подписал 10-годишно споразумение за сигурност с Япония в кулоарите на срещата и че Япония ще предостави на Украйна 4,5 милиарда долара тази година. Зеленски също ще подпише ново, дългосрочно споразумение за сигурност с президента на САЩ Джо Байдън по-късно през деня.

Планът на Г-7 за Украйна се основава на многогодишен заем, използващ печалбите от около 300 милиарда долара конфискувани руски средства.

Техническите подробности трябва да бъдат финализирани през следващите седмици, заяви дипломатически източник от Г-7 пред Reuters. Източникът, пожелал анонимност, заяви, че допълнителното финансиране ще пристигне до края на тази година.

Съединените щати се съгласиха сами да осигурят до 50 милиарда долара, разкри високопоставен американски служител, но тази сума може да намалее значително, тъй като други страни обявиха своето участие.

Целта на сделката беше да се гарантира, че тя може да действа в продължение на години, независимо кой е на власт във всяка страна от Г-7 - намек към опасенията, че републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп може да бъде много по-малко благосклонен към Киев, ако победи Байдън на изборите през ноември, според човек, близък до преговорите.

Русия смята опитите на Запада да вземе доходи от нейните замразени активи като престъпни, заяви в четвъртък говорителят на външното министерство Мария Захарова, добавяйки, че отговорът на Москва би бил много болезнен за Европейския съюз.