В рамките на съвместното комюнике за срещата на върха на 18-21 май в японския град Хирошима, страните от Групата на седемте (Г-7) ще обявят мерки за противодействие на "икономическата принуда“ на Китай, предава Reuters, като се позовава на американски служител, запознат с хода на дискусиите.

Изявлението, което вероятно ще бъде част от заключителното комюнике, се очаква да бъде съчетано с по-широко писмено предложение за това как седемте развити икономики ще работят заедно, за да се противопоставят на "икономическа принуда“ от всяка държава.

Основното изявление на Г-7 ще включва "раздел, специално посветен на Китай" със списък с опасения, които включват "икономическа принуда и друго поведение, което видяхме конкретно от [Китайската народна република]“, пояснява източникът на агенцията.

Отделно "изявление за икономическа сигурност ще говори повече за инструменти“, използвани за противодействие на принудителните усилия от всяка отговорна държава, включително планиране и координация, допълва събеседникът на Reuters.

Президентът на САЩ Джо Байдън постави Китай във фокус на външната си политика, за да не позволи напрегнатите отношения с Пекин да се превърнат в открити конфликти, включително за Тайван.

Страните от Г-7, които освен САЩ и Япония включват още Канада, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство, са тясно свързани икономически с Китай, най-големият износител в света и ключов пазар за много от компаниите на седемте държави.

Миналия месец Китай нарече изявление на външните министри на Г-7, което засяга подобни теми, "пълно с арогантност и предразсъдъци срещу Китай“, и подаде жалби до тазгодишния председател на формата - Япония.

Съвместното изявление, публикувано от всички лидери на Г-7 всяка година, има за цел да сигнализира, че силните държави в света са съгласни по редица политически и икономически въпроси. Членовете на Г-7 също ще поддържат перспективата за по-нататъшно сътрудничество с Китай в области като климата.