Министрите на външните работи от групата на седемте (Г-7) обявиха единен фронт срещу китайските заплахи за Тайван и руската военна интервенция в Украйна, като заявиха в края на срещите си във вторник, че са поели ангажимент да засилят и наложат строги санкции срещу Москва, пише Associated Press.

Комюникето на Г-7, излагащо техните ангажименти, също включва силни думи относно безпрецедентната серия от севернокорейски ракетни тестове. Но нарастващата активност на Китай в Азия и нахлуването на Русия в Украйна бяха в центъра на тридневната среща на върха, организирана от Япония в курортния град с горещи извори Каруизава.

"Не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости като атаките на Русия срещу цивилни и критична гражданска инфраструктура“, заявяват министрите.

"Оставаме ангажирани със засилването на санкциите срещу Русия, координирането и пълното им прилагане“, се казва в комюникето и ще подкрепяме "колкото е необходимо“ Украйна, докато се защитава.

Комюникето на външните министри беше подготвено като шаблон, който глобалните лидери да използват на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Хирошима следващия месец, и включваше коментари за Иран, Мианмар, Афганистан, разпространението на ядрени оръжия и други "сериозни заплахи“.

Но се откроиха две кризи: увеличаващите се заплахи на Китай срещу Тайван и военни маневри около него и нахлуването на Русия в Украйна. Текущата офанзива на Русия до голяма степен е в застой и Украйна подготвя контранастъпление, но има широко разпространено безпокойство в световен мащаб относно повтарящите се заплахи на руския лидер за използване на тактически ядрени оръжия.

"Безотговорната ядрена реторика на Русия и нейната заплаха да разположи ядрени оръжия в Беларус са неприемливи“, категорични са министрите.

Пратениците на Г-7 от Япония, САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада, Италия и Европейския съюз подчертаха, че срещата им в Каруизава бележи решаващ момент в отговора на света на руската и китайската агресия, две кризи които се разглеждат като предизвикателства към международния ред, основан на правила след Втората световна война. Отбелязва се още, че глобалните усилия за справяне с проблемите в ООН са възпрепятствани от неотстъпчивостта на Китай и Русия в Съвета за сигурност.

Лидерите и външните министри на страните от Г-7, последно Франция и Германия, наскоро осъществиха посещения в Китай. Въпреки това има нарастващо безпокойство, след като Китай наскоро изпрати самолети и кораби, за да симулира обкръжаване на Тайван. Пекин също така бързо добавя ядрени бойни глави, заемайки по-твърда позиция по отношение на претенциите си към Южнокитайско море и рисувайки сценарий за предстояща конфронтация.

Министрите от Г-7 посочват, че мирът и стабилността между Китай и Тайван в Тайванския пролив са "незаменим елемент на сигурността и просперитета в международната общност“ и призоваха за "мирно разрешаване на проблемите от двете страни на пролива“.

Що се отнася до Тайван, "има ясно единодушие в подхода, който възприемаме“, отбеляза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред репортери за разговорите си с другите министри в Каруизава.

"Това, което чух, беше забележително сближаване на опасенията, свързани с (Китай) и това, което правим, за да отговорим на тези опасения“, заяви той.

Относно спряната комуникация с китайците Блинкен коментира, че Съединените щати отдават предимство на поддържането на комуникационните канали отворени, както президентът Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин се споразумяха миналата година.

"Моите очаквания са, че ще успеем да продължим напред в това отношение, но това изисква Китай да изясни собствените си намерения за това“, посочи Блинкен.

Комюникето също призова Китай да се "въздържа от заплахи, принуда, сплашване или използване на сила. Оставаме сериозно загрижени за ситуацията в Източно и Южнокитайско море. ... Няма правно основание за обширните морски претенции на Китай в Южнокитайско море и ние се противопоставяме на милитаризиращите дейности на Китай в региона“.

Въпреки индикациите, по-специално коментарите на френския президент Еманюел Макрон, че Г-7 е разделена по отношение на Китай, официални представители на САЩ подчертаха в Каруизава, че има споделена загриженост сред страните от Г-7 относно действията на Китай и желание да продължат координирания подход към работата с Пекин, дори когато страните се сблъскват с китайската принуда и опитите за смекчаване или заобикаляне на международните правила по отношение на търговията.

Притесненията на Япония за Китай могат да се видят в усилията й да се освободи от ограниченията да поддържа само сили за самоотбрана след Втората световна война, които включват работа за придобиване на способности за превантивни удари и крилати ракети.

"За първи път като Г-7, ние отбелязахме в изявление нашия ангажимент към базиран на правила, свободен и отворен международен ред и нашето силно възражение срещу едностранните опити за промяна на статуквото навсякъде по света“, заяви японският външен министър Йошимаса Хаяши пред репортери.

По думите му, Япония, като единствен член на Г-7 в Азия, е поставила фокус върху Индо-тихоокеанския регион.

Освен Китай, ключово безпокойство е Северна Корея, която от началото на миналата година е изстреляла около 100 ракети, включително междуконтинентални балистични ракети, които показаха потенциала да достигнат континенталната част на САЩ, и различни други оръжия с по-малък обсег, които заплашват Южна Корея и Япония.

"Ние изискваме Северна Корея да се въздържа от всякакви други дестабилизиращи или провокативни действия, включително всякакви по-нататъшни ядрени опити или изстрелвания, които използват технология за балистични ракети“, се казва в комюникето. Добавя се, че бъдещите действия "трябва да бъдат посрещнати с бърз, обединен и силен международен отговор, включително допълнителни значителни мерки, които трябва да бъдат предприети от Съвета за сигурност на ООН“.

"Изключително важно е санкциите да бъдат изцяло и стриктно прилагани от всички държави и да останат в сила, докато съществуват програмите на Северна Корея за ОМУ (оръжия за масово унищожение) и балистични ракети“, завършват министрите.